יום שישי, 29 בדצמבר 2017


פרק 10 מוקדש ל "מלך הצפון"

Elaphe sauromates כרכן קרינים

נחש מאד מיוחד שנמצא רק בחרמון וצפון רמת הגולן. נחש גדול מאד! יכול להגיע ל 2.6 מטר ואף יותר, נחש צינורי אך עב גוף ומעט מגושם. בעל קשקשים עם קרינים.
צבעו אינו יציב, בצעירותו יהיה אפור עם כתמים סגולים/שחורים עם הגדילה הופך גוון הגוף לצהוב בעיקר בגחון, בחלק העליון הכתמים מתחברים למעין משיכת מכחול שחורה/סגלגלה.
ראשו נבדל ומחולק לשני צבעים בולטים: צהוב הצובע את קשקשי הגחון והלסתות ובחלק העליון צבוע ראשו בשחור ברור....
נחש יומי, אוהב לטפס על סלעים ועצים.
מלך הצפון (כמלך אמתי ) לא מפחד מהאדם, לא נוהג לברוח ואף לא נוהג לנשוך כתגובת התגוננות למרות שאין בדברים האלה 100% ויש פרטים שעלולים להיות אגרסיביים.
הנחש הזה בגלל גודלו יכול לטרוף שלל סוגי מזון ולכן בתפריט שלו יהיו:
לטאות / מכרסמים/ יונקים/ עופות ואף ביצים.

נחש לא ארסי !
כפי שרשמתי בתחילת הפרק הנחש הזה ממש בשפיץ של המדינה ויותר נפוץ במדינות צפוניות ואירופאיות.
איזה ארץ מדהימה יש לנו! שבה ניתן לראות נציגים של כמה יבשות.

מוזמנים לראות את הפרק בדף הפייסבוק:  שומרים על זוחלי הארץ

יום ראשון, 24 בדצמבר 2017

פרק 9 "הזמיר הים תיכוני" שלנו

זעמן זיתני - Platyceps collaris


נחש "צינורי" דק וארוך מגיע בבגרותו ל 120ס"מ, צבעיו מחום חאקי בהיר ועד ירוק/ירוק זית מכאן שמו העברי, על צווארו תבנית כתם גדולה בצבע כהה יותר עם קו מתאר לבן/ צהבהב, על גופו יהיו פזורים כתמים דומים רנדומאליים אך קטנים יותר, על קשקשי ראשו צבע כהה מהגוף אך בהיר מהכתם, אישוניו עגולים ובקו התחתון שלהם מופיע פס כהה מאוזן (לטשטש את האישון) הגחון בהיר: צהבהב/לבנבן כולל קשקשי הלסתות.
הצעירים בהירים יותר.
נחש יומ...י, זועם ועצבני נוהג לנשוך!! יש פרטים שיפרישו ריח רע מבלוטה בפתח הביב (פתח היציאה שלהם) כדי להבריח את "האויב".
הנחש חובב שיחים/עצים/גדרות, אך גם נמצא בקרקע נוהג להימצא מתחת לעציצים וכו' בגינות.
טורף בעיקר לטאות אותם יוצא לחפש, טורף גם דו חיים וגוזלים קטנים בקינים.
תפוצת הנחש: מדובר על נחש ים תיכוני נפוץ מהחרמון ועד לצפון הנגב אפילו במקומות חוליים למעט בקעת ים המלח וחלק מבקעת הירדן.



נחש לא ארסי.

הנחש הזה ועוד מחבריו נכנסים ומגיעים לסביבה של האדם ולכן לצערי "חוטפים" – הורגים בהם סתם!
כאמור על זה כל הקמפיין " שומרים על זוחלי הארץ" תשמחו שחיית בר עברה אצלכם בגינה ותניחו לה.

יום שישי, 22 בדצמבר 2017

פרק 8 "החופר" נחש חולות Lytorhynchus diadema (הוא עלה לגמר בסקר שבוצע בדף - היה קרב צמוד בינו לבין החנק)
נחש קטן 45-50 ס"מ גודלו, נחש בעל גוף גלילי דק (צינורי) חובב חולות ! בעל מגוון מופעים צהבהב/חום בהיר/חום כהה/ורדרד/כתמתם/אדמדם ... על הגב שורה של מטבעות וכתמים עדינים בצדי הגוף גם בצבעים משתנים-אופייני לחקייני הצפע, לנחש החמדמד הזה יש בקצה הראש קשקש בולט על הלסת העליונה יוצר חיפוי ללסת... התחתונה- מעין את חפירה – כאמור נחש שאוהב להתחפר. אישוניו עגולים– למרות זאת פעיל ערב/לילה אולי בגלל שנוהג להפתיע את הטרף שלו שישן בשעות הללו או טרף שפעיל בשעות הללו, בדרך כלל מתחיל פעילות עם השקיעה, חובב לטאות (שנוניות ושממיות).
התנהגותו בדרך כלל צפויה- נחש שלו ולא עצבני אבל יש פרטים שנושפים כאיום, חלקם יפרישו ריח רע מבלוטה בפתח הביב (פתח היציאה שלהם) כדי להבריח את "האויב", חלקם יתכנסו לתוך עצמם- להגן על הראש, חלקם יתקעו את ראשם בחול אולי כהסוואה לענף או משהו דומה, חלקם ממש יתחפרו.

תפוצת הנחש: כעיקרון יימצא איפה שיש חול, ולכן יש הרבה קיטועים בתפוצתו מישור החוף עד ת"א, נגב מערבי, מרכז הנגב ובערבה.
אחד הנחשים החמודים והנפוצים בחולות מישור החוף.
נחש לא ארסי.
 פרק 7 קונדסון

עכן קטן - Cerastes vipera
הנחש הארסי הקטן בישראל אורכו כ 30-36 ס"מ למרות זאת עבה גוף, בעל ראש מובדל,אישוני עין חתול – נחש לילי, צבע הגוף חום/ חום כתמתם/חום בהיר עם כתמי צבע בגוונים חומים אחרים- הכל במטרה להדמות למצע (חול) עליו הוא נמצא/ מתחפר לקבלת הסוואה מושלמת, קצה הזנב דקיק בהשוואה לגוף ואצל הנקבות צבוע בצבע כהה עד שחור. כשאר בני משפחתו על גופו קשקשים קרינים- קשקש עליו מופיע עוד פס בולט, קשקשים אלו מורגשים למגע ונבדלים ממרקם קשקשי זעמן או חנק, רוב נחש...י מדבר הארסיים מסוג vipera משתמשים בקרינים הללו כדי ליצור רעש (שדומה לנשיפה) וזאת על מנת לא לאבד נוזלים בפעולת הנשיפה – כאמור, נוזלים במדבר מעל הכל!
נחש זה אשף בהתחפרות – לטריפה והסוואה מאויב, לגבי טריפה יש לקונדסון עוד טריק כאשר הוא מחופר (ורעב) הוא משאיר את זנבו בולט ומזיז אותו – בעצם מדמה את התנועה לתנועת זחל/ חרק וכך מושך טרף פוטנציאלי כנראה שרק הנקבה מתנהגת כך אין מספיק תצפיות.
טורף: בעיקר לטאות
תפוצת הנחש: צפון מערב הנגב חובב חולות ! כאשר בעצם ישראל מהווה את גבול הגזרה שלו במזרח.
נחש ארסי, עד לכתיבת פרק זה לא ידוע על מוות מהכשתו.
פרק 6 מוקדש למלך הארץ !
זעמן שחור Dolichophis jugularis
אין ספק שמדובר בשליט הארץ (או לפחות ברובה ) – נחש גדול מאד מגיע עד ל 265 ס"מ יש אומרים יותר,נכנה אותו "טורף על" (אוכל גם נחשים אחרים), נחש עצבני וזריז בעל מבנה גוף גלילי ארוך. אישון עיניו עגול- פעיל בשעות היום.
נחש נהדר זה לא שחור כלל עד לאורך 120/ 150 ס"מ ומהבקיעה ועד לאורך שרשמתי נראה שונה לחלוטין הצעירים בעלי גוון חום / בז' עליו מפוזרים נקודות שחורות ולבנות רבות עם הזמן וככל שגדלים משתנה גוון הצבע והופך חום כה...ה עד לשחור פחם מבריק. לכן בשלבי המעבר לעיתים קיימים מופעים מיוחדים. גופו בצבע שחור אך לסתותיו יהיו תמיד בגוון בהיר יותר עד לבן.
טרף: כל מה שיכול לתפוס ולבלוע, בגלל גודלו כמות הטרף שיכול לבלוע בארוחה אחת הוא גדול מאד ולכן הוא חביב החקלאים עוזר להם פעמיים: משמיד מזיקים כגון חולדות, נברנים, עכברים ופעם שנייה טורף גם נחשים אחרים בין היתר צפעים.
תפוצת הנחש נרחבת מרמת הגולן ועד לקו באר שבע דרום, יש כנראה חפיפה בבקעה ובנגב בין 2 ה"שחורים" הנוספים שהם ארסיים אך קטנים משמעותית מהזעמן השחור (חכו לפרקים הבאים ) 

זעמן שחור - נחש לא ארסי.
פרק 5 בסימן שלווה  

שלוון קווים Eirenis decemlineatus
אמנם ממשפחת הזעמנים אך שמו מעיד על אופיו- נחש שלו ! תמיד יעדיף בריחה.
נחש בעל אישונים עגולים(כמו אישון דג) ולכן פעיל יום – גם זה עלול להשתנות בהתאם למזג אוויר....
מגיע במספר מופעים לחלק יש פסים בהירים/ כהים (מזכיר נחש תת ארסי אחר), לחלק צבע חום אחיד, לחלק יש מופע חום בהיר חאקי.
נחש לא גדול מגיע ל80 ס"מ.

לגבי גודל נחש – נחש גודל כל חייו ובשנים הראשונות גודל הכי הרבה! אם היה לאבקוע (נחש שבקע/נחש צעיר) תנאים אופטימלים ומזון בשפע וכך במשך חייו - סיכוי טוב שיהיו חריגות לטובה ולרעה מהצד השני.
טרף: בעיקר פרוקי רגליים/לטאות.
נחש לא ארסי.
תפוצת הנחש נרחבת הוא לא אוהב חולות, נמצא מצפון הנגב /מרכז/צפון/רמת הגולן.
פרק 4
זעמן יפהפה Platyceps Elegantissimus
אחד מהנחשים היפים והנדירים בישראל. הנחש בגוון צהוב עד כתמתם עם טבעות שחורות שמגיעות עד לגחון, צבע הגחון בהיר, גם ראשו של הנחש מכוסה פסים שחורים אחד מהם ממש על אזור העין בעצם מטשטש את מיקום העין, לחלק מהפרטים יש פס אורך דקיק בצבע כתום, הנחש המקסים הזה עדין ובעל מבנה גלילי דק. אורכו של הנחש כ 87 ס"מ בדרך כלל פחות.
מדובר בנחש יומי למרות שגם נצפה בלילה.
טרף: לטאות/פרוקי רגליים/ מכרסמים קטנים....
תפוצת הנחש בארץ מאד מצומצמת –ערבה עד אילת.
מדובר בנחש לא ארסי.

זו ההזדמנות להרחיב על המילה "זעמן" זעמן זה שם משפחה ובאנגלית השם זה Colubridae.
המשפחה הגדולה בתת הסדרה- מונה בעולם כ 1800 מינים, המשפחה מחולקת ל 2: לא ארסיים, תת ארסיים (שיני ארס מרזביות אחוריות).
בארץ קבעו את המילה "זעמן" אולי מהמקור חֲמַת נחש מלשון זעם או רעל לדעתי כנראה בגלל מזג זועם של הרבה נציגים מהמשפחה ומה הכוונה ? בעת מפגש עם טורף/אדם, נוהגים לאיים/ לנשוף/ ולנשוך, כן כן גם הנציג היפהפה.

נחש השבוע

פרק 3

השבוע נדבר על נחש ארסי בשם אפעה Echis Coloratus.

נחש ארסי ממשפחת הצפעים (שיני ארס גדולות מקופלות בתוך הפה) ,גודל הנחש כ- 90 ס"מ לרוב פחות, ראשו בולט מגופו. נחש מקסים זה מאופיין במגוון צבעים ומופעים בעיקר בהתאם למיקום הגאוגרפי שלו ניתן למצוא פרטים ב אפור/ורדרד/כתום/צהוב/חום לאורך הגב כתמים בהירים וכתמים בצדי הגוף האחרונים בדרך כלל כהים ובדרך כלל יהיו בצבע אפור/שחור כצפוי מבני משפחתו בארץ אישוניו מאונכים (נראים כמו אישוני חתול) ומה למדתם מהפוסט של נחש השבוע בשבו...ע שעבר ? שאישון כזה מעיד על פעילות לילית.
טורף: מכרסמים/לטאות/ציפורים בהתאם.
תפוצה: מעמק בית שאן ועד לאזור הגלבוע, מזרח שומרון, בקעת הירדן, מדבר יהודה, בקעת ים המלח, מרכז ודרום הנגב כנראה שנמצא בעוד מקומות חופפים לאזור מחייתו.

* מדובר בנחש ארסי מאד ומסוכן לאדם.

נחש השבוע !!
פרק 2
הפעם נכיר את עין חתול אפור. telescopus hoogstraali.
נחש בעל אישון בצורת עין חתול (מכאן שמו בעברית) אישון שמעיד על פעילות לילית של הסוג. הנחש תת ארסי (שן ארס מרזבית אחורית) אך לא מסוכן לאדם.
גוף הנחש אפור עם פסי רוחב דקים ראשו צבוע שחור או אפור כהה ונבדל מגופו בצבע ובגודל. אורך הנחש עד 102 ס"מ לרוב קטן יותר....
טורף מה שיכול לתפוס: לטאות/מכרסמים/ציפורים.
תפוצת הנחש (קווים כלליים): דרום הרי יהודה/ מרכז הנגב ועד לגבול סיני (מצרים).


להתראות בשבוע הבא.
נתחיל מסורת !

פרק1
אני מתכוון ל "נחש השבוע" כל שבוע אעלה תמונות של נחש ישראלי ואתן עליו מידע רלוונטי.
ראשון לפתוח יהיה: נחשיל מצוי - typhlops vermicularis
קודם כל לא מדובר בשלשול (תולעת) אלא בנחש לכל דבר, נחש בעל מבנה דק מאד מגיע עד ל 38 ס"מ לרוב פחות, ידועים מספר מופעים: ורוד/אדמדם/חום/שחור. נחש שאוהב להתחפר ולהסתתר מתחת לדברים. לנחש זנב דמוי קוץ כנראה משמש אותו להגנה או עוזר לו להתחפרות.
נחש אמנם קטן אך מאד יעיל בייעודו - טורף טרמיטים ונמלים כולל את הביצים בקן....
הנחש לא ארסי ופעיל לילה.
תפוצה מצפון הנגב, כולל חוף ועד לגבול סוריה ולבנון.



יום שישי, 8 בדצמבר 2017

נחשים- רקע, ודרכי התמודדות



בחורף הנחשים בתרדמת וכמעט שלא פעילים לקראת האביב מתחילה עונת הנחשים, אשמח לשתף אתכם בידע שלי בנושא נחשים.

ראשית, נזכיר שכל נחש הוא חיית בר מוגנת ואסור להרוג ללכוד  או לגדל אותו (פרט ללוכדים מורשים) וגם הם אמורים לשחרר את הנחש שנלכד באזור טבע קרוב.

שנית, רוב הנחשים בארץ הם לא ארסיים, ובאזור גוש דן הנחש הארסי היחיד הוא הצפע.

יחד עם זאת חשוב לזכור: אין לגעת או ללכוד נחש בר מחשש שחלילה תפגעו! תשאירו את זה למומחים.


רקע:

1.      בארץ 42 מיני נחשים,  9 ארסיים, 9 תת ארסיים כל היתר לא ארסיים.

2.      נחש משתמש בלשונו על מנת לקלוט פרודות ריח- לכן מוציא ומכניס את לשונו המפוצלת.

3.      הנחש מועיל מבחינה אקולוגית בהקטנת אוכלוסיית מזיקים (מכרסמים / ציפורים / דגים).

4.      הנחשים הלא ארסיים הגדולים באזור גוש-דן, קרי (זעמן שחור/ זעמן מטבעות ותלום קשקשים) בדרך כלל מועילים בכך שחלק מהטרף שלהם הם נחשים אחרים וצפע הוא אחד החביבים עליהם. הנחשים הלא ארסיים בדרך כלל נחשים מהירים ועצבניים, אם מפריעים להם הם ינסו לנשוך – הנשיכה לא נעימה אבל לא מסוכנת,  בדרך כלל נגמרת בשריטות.

5.      רוב הנחשים הארסיים ממוקמים בדרום הארץ מקו באר שבע –דרומה ובבקעה (בקעת -ים המלח ובבקעת הירדן). הנחשים הארסיים הם: עכן קטן, עכן גדול, עכן חרטומים, שפיפון, אפעה מגוון, פתן שחור, ציפעון- שחור(שרף), בצפון רמת הגולן נמצא צפע חרמון, לאחרונה ובגלל שינויי מזג האוויר הצפינו 2 סוגי נחשים ארסיים (אפעה מגוון וציפעון שחור) עד למרגלות הגלבוע (אזור בית אלפא /חפציבה)- לא נמצאו תצפיות (כרגע) מערבית לגב ההר לאורך כל השטח מבאר שבע צפונה.

6.      נחשים תת ארסיים בארץ, לא מסוכנים לאדם, יש להם שיני ארס אחוריות ובתצורה מרזבית בלסתות העליונות. במטרה לתפוס את הטרף ולשתק אותו טרם בליעה (בשונה מהארסיים שמעניקים הכשה ומשחררים את הטרף – ולאחר מכן מחפשים ע"י חוש הריח את גופת הטרף), הנפוצים הם התלום קשקשים הארבע קו ועין חתול חברבר.



טיפים לצמצום והימנעות ממפגש :

1.      סדר!!! בעיקר בחצר, סידור הצמחייה והעציצים בגבולות החצר ולא במרכז.

2.      הוצאת פסולת /גזם באופן קבוע – לא להשאיר פינות מסתור משטחים/ קופסאות ריקות/ קרטונים.

3.      נחשים בימים חמים מחפשים מקורות מים, לכן ברז מטפטף או מקווה מים עלול למשוך אותם.

4.      נחשים בימים חמים מאד דווקא מחפשים מקומות עם טמפרטורה נמוכה יותר בחורף זה הפוך כמובן.

5.      החזקת כלובים של בעלי חיים המהווים טרף (כגון מכרסמים שונים / ציפורים) עלולים למשוך נחשים בגלל הריח.

6.      לא לצאת יחפים לאזור חשוך בגינה.

7.      בעת טיול בטבע לא להכניס ידיים או רגלים למקומות נסתרים .

8.      יש להמנע מפיזור אוכל לחתולי רחוב - גורם המעלה את אוכלוסיית החולדות/עכברים וע"י כך מעלה את מוקדי הריח (ריח המכרסם) שבתורם מושכים את הנחשים.

9.      אין חומרים דוחי נחשים או מכשירים – לכן אל תתפתו לשרלטנים בתחום ההדברה.



טיפים בעת מפגש:

1.      אם נתקלתם במקרה בנחש בתנועה, עדיף לעמוד ללא תזוזה עד שיעבור, או יפנה לכיוון אחר, נחש תמיד יעדיף לברוח ואין דבר כזה נחש שרודף.

2.      רצוי לא לעשות תנועות מהירות – נחש מגיב אינסטינקטיבית לתנועות, להבדלים בין אור לצל, לתנודות קרקע ולריח, יש  לזכור שלנחש אין אוזניים והוא לא שומע – הוא מרגיש ויברציות בקרקע ויש מספר נחשים ביניהם הצפע שיש להם יכולת לראות תמונה טרמית.

3.      במידה וראיתם נחש ויש באפשרותכם לתחם אותו –קרי סגירת הדלת, אפשרות נוספת לכסות אותו בסמרטוט/ מגבת  או כלי גדול מבלי להתקרב אליו יתר על המידה כמובן(לדוגמא להשתמש במקל מטאטא ארוך)  – נחש תמיד יעדיף להישאר במקום המסתור ולא לצאת, כך יהיה לכם זמן לקרוא ללוכד נחשים והוא בטוח ימצא אותו ויסלק אותו מהחצר/בית.

4.      נחש שחור הוא לא תמיד בטוחה להיותו לא ארסי !, מקו באר שבע דרומה ובבקעה עד לגלבוע יש 2 נחשים שחורים אך קטנים יותר (צפעון ופתן) לכן היזהרו.



במידה והוכשתם:

1.      הדבר הכי חשוב, לנסות לזהות את מראה הנחש, גודל, עובי גוף, סימנים ודגמים, צבע. שתוכלו לתאר לפרמדיק/רופא, כי בארץ ישנם עוד סוגים של נחשים ארסיים פרט לצפע, תשדלו לצלם בזהירות.

2.      לרוב אם הוכשתם ע"י נחש ארסי יופיעו 2 נקודות מקבילות  עם מעט דם, תהיה תחושת חום מתפשט מהאיבר המוכש אולי תחושת עקצוצים ,האיבר יתחיל להתנפח – בצקת ולכן יש להסיר תכשיטים/ טבעות- מיד! .

ההרגשה הכללית לא תהיה טובה, תלווה בבחילות, שלשולים, הזעה  וכו'

3.      אין לשאוב את הדם מהפצע, אין להקפיא את המקום, אין לשים חסם עורקים !!.

4.       יש לנסות להרגיע עד כמה שניתן את הפצוע, להתקשר במהרה לאמבולנס, ואם אפשר לקדם ולהסיע את הפצוע לבית חולים  - עדיף.



קצת נתונים מרגיעים:
בשנה יש בממוצע כ 150-300 מקרי הכשה (לא כולם מנחשים ארסיים)  ואף פחות, אחוז מקרי המוות נמוך עד כמעט שולי,(בהשוואה להרוגים מתאונות דרכים בארץ) , רוב המוכשים מקבלים טיפול בבתי חולים אם ע"י טיפול תומך (עירוי, הקלה בכאב, ניקוז נוזלים  או במקרים קשים יותר שימוש בסרום (אנטי ארס).